onsdag, mars 13, 2013

Påveval och begravningar

I går när lillan sov, hundarna varit ute sista gången, maten är undanröjd och det är ordning i hemmet så tog jag som oftast upp mobilen och kollar av twitter. Jag noterar att journalister Niklas Svensson på Expressen befinner sig i Rom och bevakar konklaven där ny påve ska utses.

Eftersom jag vet hur strängt hållna nyhetsredaktioner numera är blev jag förundrad och ställde frågan varför? Niklas Svenssons svar löd "Stort intresse för tv-sändningarna, spännande med rök och allt."

Lite senare skrev min partikamrat Anna-Karin Hatt följande på twitter och jag jag retweetade eftersom jag tyckte det var en relevant fråga bland annat med ur aspekten om nyhetsvärdering och magra resurser till nyhetsbevakning: "Undrar, apropå politiska journalisters bevakning av påvevalet, vad de vet om intresset för katolicismen i Sverige som andra inte vet?"

En hel delpersoner hörde av sig och gick i försvar för katolska kyrkan och den katolska gemenskapen i Sveriges intresse av påvevalet. I dag skriver Andreas Johansson Heinö en bloggpost på temat som friskt blandar ur fruktskålen. 

Låt oss först ta bort några av frukterna med fadd smak
1. Med självklarhet innebär ett mångkulturellt land att vi också kommer att ha många religioner i vårt land och att vi redan har det. Att ens upplysa någon annan om det får den andre att framstå som att det inte skulle slagit den personen att det blir en självklar följd.

2. Expressen och alla andra medier bevakar så klart precis vad de vill. Men det är också rimligt att man ställer sig frågan kring hur de prioriterar och tänker. Ett påveval sker som bekant bakom stängda dörrar och det är knappast så att någon enskild katolik kan få ta del av de olika kandidaterna programförklaringar som kan jämföras och diskuteras i veckor.

Sedan till bloggposten i sin helhet. Det är klart att man gärna ser mer rapportering om allt. Allt påven är ledare för många katoliker vet vi. Men det finns (rätta mig om jag har fel) fler muslimer än katoliker i Sverige och inte bevakas de andliga ledarvalen i de olika muslimska riktningarna särskilt hårt. När ärkebiskopsval sker i Sverige rapporteras det men knappast med längre direktsändningar vare sig på tv-nätet eller webben.

Påven är spektakulär. Däri finns så klart ett intressen. Er uråldrig institution som på våra breddgrader mest gör sig känt för hur hårt motståndet mot kondomer är och vilken nivå av abortmotstånd som ska förespråkas. Därtill hattarna. Det är långt ifrån vad vi är vana med o därför så klart intressant. utöver att det finns många katoliker i Sverige.

Men för att få ihop sin bloggpost driver han tesen om att allt fler av oss är navelskådande och bara vill se inhemska nyheter. Det har ingen sagt. Men han tar kritiken mot att public service som har stöd av lagen att tvångsindriva avgifter för att sända relevant information fått kritik för att de sänt en begravning av hyllande karaktär till en mer eller mindre diktatorisk ledare.

Public Service kommer som underlydande politiken (ja genom regleringar och tvångsindrivning av pengarna verksamheten bedrivs på) alltid att få kritik när folk anser att deras pengar går till fel saker. Var det frivilliga donationer eller om de levde på egenskapade pengar skulle kritiken få stå åt sidan av den enkla anledningen att man inte är tvångsprenumerant.

Expressen är något helt annat och gör så klart vad de vill. Däremot är det fortfarande intressant att av alla andliga ledare som väljs i världen är just detta viktigt att prioritera. Att det på senare år varit många som konverterat till katolicismen vet jag. Kanske är det det som ligger till grund? Vad vet jag.

Jag vet att jag döptes in i den svenska kyrkan. Det är väl drygt 10 år sedan jag lämnade den. Jag har sedan dess haft Davidsstjärnan runt halsen men konverterar inte. Hade jag varit redaktionschef hade jag inte heller tyckt det varit den största prioriteten att bevaka val av judiska ledare om det inte vore så att det innebar ett trendbrott.

Kliver den nye påven ut och säger att han (eftersom det alltid är en han) och säger att kvinnor ska kunna bli påvar, kondomer ska förordas för att inte HIV ska spridas. att fikusar och flator får gifta sig mm så är det ju så klart en dundrande nyhet. Kommer ytterligare en gammal man ut som fortsatt skapar rubriker kring HIV, homosexuella och inte öppnar upp det andliga ledarskapet för kvinnor är det ju business as usual och inte särskilt nyhetsdrivande.

Bara för att reda ut lite i fruktskålen ska jag säga att man får så klart tro på vad eller vem man vill. Här hemma tror vi mest på Teletubbies och Bo on the go just nu. Framåt nästa vinter är det nog tomten som dominerar husets tro i en familj där vi är katoliker från min mans mor, protestanter från oss andra judewannabees av val i en härlig blandning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Är den inte spydig kommer den upp så snart jag bara hinner.