onsdag, maj 29, 2013

Allt mer oklart

I en intervju som TT gjort med LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson blir LOs önskan om förändirngar av AKI än mer oklara. Det jag fetmarkerat är väl den egentliga kärnan. Vad LO verkar missa är att 660 000 lediga jobb anmäldes till arbetsförmedlingen 2012. 17 000 AKI-tillstånd gavs samma år. I förhållande till de 660 000 lediga jobben får det anses vara ringa.

Den 1/3 alltså ca 5 500 som LO framförallt verkar vara fokuserad på får ses som ringa i sammanhanget. Därtill vet vi att många lediga jobb aldrig når arbetsförmedlingen så relationen är än mindre.

LO verkar alltså vilja vara med och avgöra var det är brist på arbetskraft för att de vet det bättre än arbetsgivare. Rädsla fö rlönedumpning har ju i undersökningar visat sig komma på skam och får ses som tomma hot.

Med andra ord är det som ligger till grund för LOs dagen rapport med en skärpt ton mot arbetskraftsinvandrare från utomnordiska länder bara ett uttryck för att få mer makt över arbetsmarknaden till den egna organisationen. De som får stå tillbaka är seriösa arbetsgivare och arbetskraftsinvandrarna.


TT:
- Vi kräver inte, jag understryker det, ett fackligt veto för vilka som ska få komma till Sverige och arbeta. Men vi kräver fackliga rättigheter för dem som får komma hit, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det handlar om att få yttra sig över om det råder brist på arbetskraft inom en bransch eller inte. Det ska fortfarande vara en myndighet som fattar beslut om tillstånd eller inte.

TT: Men ni vill väl att arbetsmarknadsprövningen ska ha betydelse, om ni säger något vill ni väl att det ska få effekt?

- Visst är det så. Det är som när man ska bestämma antal gymnasieplatser och ser att det finns ett stort överskott och stor arbetslöshet i en bransch så utbildar man något färre så att det blir balans. Det är klart att vi vill ha det inflytandet, säger Thorwaldsson.

TT: Men då möter ni de här argumenten om att ni vill bara ha jobben åt svenskar?

- Ja, vi har 445 000 arbetslösa och många av dem är LO-medlemmar och vi slåss för att våra medlemmar ska få ett arbete. Men, återigen, vi vill inte ha vetorätt, säger han.


- Det är en tillgång för Sverige att många kommer hit. Många skäller på bärplockarna men ärligt talat är det väl många bär som inte hade plockats utan de utländska bärplockarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Är den inte spydig kommer den upp så snart jag bara hinner.