torsdag, februari 06, 2014

EU:s demokratiska underskott

Ofta diskuterar vi politiker och partier hur EU:s demokratiska underskott ska kunna minska. Närhet, transperens och relevans är viktiga delar i detta som vi ständigt återkommer till. Ytterligare en del är att det uppenbart är svårare för väljare i Sverige att tidentifiera vilka som fattar besluten. Möjligheten att påverka och att föra dialog med beslutsfattare omintetgörs med självklarhet om svenska folket inte ens vet vilka som företräder dem i parlamentet.

I gårdagens utskick från Europaportalen finns en undersökning som visar på den låga igenkänningsgraden av våra parlamentariker.

Det är lättare i en mindre kommun för väljarna att ha koll på fler av dem som sitter i kommunfullmäktige. När hela landet blir en valkrets uppstår nya utmaningar. Det är dock inget vi får känna uppgivenhet inför utan partier, de som vill bli parlamentariker och media har ett ansvar för att inse att ingen av dem som är parlamentariker är det för endast en viss del av landet utan för hela landet.

Blir jag invald i maj så representerar jag Kiruna lika mycket som Botkyrka och Skanör. Då faller det på min lott att kommunicera med hela landet som är valkretsen men också för lokala media att aktivt medverk till att EU-frågorna är levande samt att partierna lokalt också väljer att diskutera EU-frågorna mer än vart femte år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar. Är den inte spydig kommer den upp så snart jag bara hinner.